Selecteer een pagina

Denise-Jannah-1

Colijn: Ik heb vandaag weer je cd “Gedicht Gezongen” beluisterd, en het viel mij eigenlijk op hoeveel er op staat en hoe divers ook. En je bent nu met de tweede bezig dus?

Denise: Ja ik ben nu met de tweede bezig, maar ik weet niet of ik hem zo vol krijg als deze. Ook qua tijd, deze is iets van 73 minuten. Ik wilde ook niet hoeven kiezen, ik had gewoon al deze gedichten en de muziek ervan. Bijvoorbeeld 5 à 6 stuks van Vasalis, dat was omdat ik een keer gevraagd was voor het literatuurfestival ‘Spraakmakers’ in 2002 hier in Utrecht. Ik begon dit namelijk te doen in 2002; dat jaar nam opeens een vogelvlucht, alles wat met literatuur of poëzie te maken had daar werd ik voor gevraagd. Toen kreeg ik het verzoek om 20 minuten Vasalis te komen zingen. En dat waren deze gedichten. Iemand zei tegen mij: “Hier kan je 2 cd’s van maken!”

Ja, het zijn allemaal verschillende sferen. Iemand zei tegen mij: “Oh leuk mevrouw Jannah, gedichten op Jazz.” En ik zei: “Het is helemaal niet per sé allemaal Jazz, het wordt wat het wordt.” Ik bepaal niet vooraf wat voor muziek het wordt.

Colijn: Hoe heb je de muziek gecomponeerd, was er druk door bijvoorbeeld een deadline?

Denise: Het ging heel geleidelijk aan, het begon eind 2001. Ik was in Zuid-Afrika, toen belde Hans Beers – mijn toenmalige manager – dat er een boeking binnen was gekomen voor literatuurfestival ‘Winternachten’ in Den Haag. Met de vraag of ik vier gedichten kon componeren, maar dat moest ik toen wel zelf op muziek zetten.

Dat heeft mij op dit pad gezet en dat vind ik het interessante aan het hele leven. Dat je steeds nieuwe impulsen krijgt – en vaak genoeg van buitenaf. Ik had nooit eerder gedacht aan poëzie op muziek zetten.

Je moet het ook vràgen, dat is heel belangrijk. Ik had een beetje gemediteerd en een gebed gedaan waarin ik vroeg of ik doorgeefluik mocht zijn. Gevraagd om de inspiratie en er wel heel graag goed en integer mee omgaan. Niet uitgaan van mijn eigen ijdelheid van ‘Kijk mij’. Maar ik wist dat ik echt moest uitgaan van het gedicht en dat om te zetten in muziek. Maar zo dicht mogelijk blijven met wat de dichter/dichteres bedoeld en/of gevoeld zou hebben. Toen wist ik het gewoon, je moet het allereerst gewoon vragen en dan loopt het.

Colijn: Is er voor jou een verschil met waar je zelf naar opzoek bent? Heb je zoiets van: “Daar wil ik heen met mijn muziek”?

Niet perse. Ik heb voor mezelf intussen wel gemerkt dat ik best wel hou van go with the flow. Ik volg gewoon mijn gevoel. Iets kan er vandaag zo uitkomen en morgen zo. Ik raak echt niet meer in paniek als er iets verandert de volgende dag. In het begin heb je best last van onzekerheden, ik was best onzeker. Het conservatorium is goed voor mij geweest, maar ik kwam daar en moest opeens alles wat voor mij volkomen vanzelfsprekend was gaan analyseren en benoemen. Als het in geluid werd omgezet kon ik het volgen, maar verbaal.. Ik heb toen een keer Imagine op muziek gezet, opgeschreven wat ik in mijn hoofd hoorde. Als je zingt wat je bedoelt, dan klopt het altijd wel.

Kim: Door wie ben je geïnspireerd?

Denise: Ik ben door zoveel mensen geïnspireerd. Ik kom uit een heel muzikaal gezin, wij zongen overal mee. In de kerk – mijn vader was dominee. Je kunt beter zeggen door wie ik niét ben geïnspireerd.

De radio in Suriname speelt nog heel veel oude soulmuziek. Er zijn bijna geen praatprogramma’s, maar vooral muziek. Uit mijn kinderjaren kan ik me nog herinneren dat er een programma was met Hollandse hits. Zo had je ook bijvoorbeeld gospel, van alles hoorde je in Suriname op de radio en nu nog.

Je hebt zoveel verschillende culturele achtergronden in Suriname. Muziek van Afrikaanse roots, Portugees, Libanees, Joods etc.

En dan had je nog de klassieke muziek, waarbij we stil moesten zijn. Bij andere muziek zongen we mee en deden we gek. Ik kwam uit een gezin met 4 zusjes. We maakten alles meerstemmig. Vanwege mijn muzikale achtergrond kan ik nu goed anticiperen. Dat geldt ook voor mijn zusjes, zonder conservatorium.

Het was heel goed voor gehoortraining, spelenderwijs.

Twee straten verder werd wel eens een feest gegeven waarbij je de muziek heel goed kon horen. Daarbij gingen we op het balkon staan en raden welk lied het was. Het was de bedoeling dat je het als eerste raadde. Echt een perfecte training..

ELLA!, een nieuwe voorstelling over de legendarische zangeres

Denise Jannah kruipt in de huid van Ella Fitzgerald:  ‘ELLA!’ vertelt het legendarische leven van Ella Fitzgerald, de Queen of Jazz.

DeniseJannahELLA

Ik heb iets met Ella, niet eens zozeer alleen maar muzikaal, maar ook op een aantal foto’s die je van haar ziet. Van middelbare leeftijd, heeft veel weg van mijn grootmoeder van mijn moeders kant. En Billy Holiday in haar goede jaren, met die bloem in het haar en een mooie witte lange jurk, dat is mijn moeder. Met die twee vrouwen heb ik dus iets extra’s, iets vertrouwds op een bepaalde manier..

ELLA! te zien in de theaters seizoen 2014 / 2015 : kijk op de website van Denise Jannah bij concerts en schuif naar de data in oktober, november en december.


 
Voor het complete interview, en nog veel meer muziek: word lid van ons Online Music Magazine – waarde 4 euro per maand, maar ALLEEN DEZE MAAND NOG voor introductieprijs 2 euro per maand!!
 

Het Colijn Buis ONLINE MUSIC MAGAZINE – artikelen, interviews en vooral veel prachtige muziek!!

 

 Neem nu een abonnement en lees het complete interview.

X